|
Wiara |
| Autor |
Wiadomość |
Ras

|
Wysłany: 2008-12-01, 18:26
|
|
|
| Jak Bóg stworzył Adama i Ewę to też byli nadzy :< |
|
|
|
 |
|
|
korzenia
|
Wysłany: 2008-12-01, 18:30
|
|
|
| Ras napisał/a: | | Jak Bóg stworzył Adama i Ewę to też byli nadzy :< |
łał, odkrycie :]
ja nie wierzę w Boga btw ;]
serial był emitowany w Polsce? |
|
|
|
 |
Ras

|
Wysłany: 2008-12-01, 18:37
|
|
|
| korzenia napisał/a: | | łał, odkrycie :] |
Nie. Pismo Święte.
| Cytat: | | ja nie wierzę w Boga btw ;] |
|
|
|
|
 |
korzenia
|
Wysłany: 2008-12-01, 18:38
|
|
|
| Ras napisał/a: | | korzenia napisał/a: | | łał, odkrycie :] |
Nie. Pismo Święte.
|
no i?
o swojej wierze mam decydować dopiero po 18, bo będę pełnoletnia xp?co za dyskryminascja
weź już nie off topuj xp |
|
|
|
 |
Nobody_Knows
Serialomaniaczka

|
Wysłany: 2008-12-01, 23:13
|
|
|
Jak wszystkie 14stki |
_________________ *Skins *Dexter *Ugly Betty *Bones *Criminal Minds *Nip tuck *Desperate Housewives *House M.D. *Friends *The unit *Dirty, sexy, money *Studio 60 *39 i pół *The mentalist *Life *Castle *Californication |
|
|
|
 |
korzenia
|
Wysłany: 2008-12-02, 07:46
|
|
|
| Nobody_Knows napisał/a: | | Cytat: | | ja nie wierzę w Boga btw ;] |
Jak wszystkie 14stki |
nie, wszystkie 14-latki piją, ćpają i zachodzą w ciążę, ale w Boga wierzą -.- |
|
|
|
 |
Ras

|
Wysłany: 2008-12-02, 14:21
|
|
|
| korzenia napisał/a: | | nie, wszystkie 14-latki piją, ćpają i zachodzą w ciążę, ale w Boga wierzą -.- |
Nie. Tak robią 16 ;<< Uargumentujesz swój ateizm? Nie wierzysz, bo Go nie widziałaś? Bo nie masz dowodów? Na tym polega wiara, nie wiesz, że błogosławieni Ci, którzy nie widzieli, a uwierzyli? |
|
|
|
 |
Nobody_Knows
Serialomaniaczka

|
Wysłany: 2008-12-02, 14:42
|
|
|
Jak miałam 14 lat to mówiłam to samo. Nie wierzę i koniec. Dziś mam 22 lata i wczoraj miałam bierzmowanie. Coś jednak się zmienia.
P.S. Podzielcie ten temat i przenieście posty o wierze do HP. |
_________________ *Skins *Dexter *Ugly Betty *Bones *Criminal Minds *Nip tuck *Desperate Housewives *House M.D. *Friends *The unit *Dirty, sexy, money *Studio 60 *39 i pół *The mentalist *Life *Castle *Californication |
|
|
|
 |
korzenia
|
Wysłany: 2008-12-02, 14:58
|
|
|
| Ras napisał/a: | | korzenia napisał/a: | | nie, wszystkie 14-latki piją, ćpają i zachodzą w ciążę, ale w Boga wierzą -.- |
Uargumentujesz swój ateizm? Nie wierzysz, bo Go nie widziałaś? Bo nie masz dowodów? Na tym polega wiara, nie wiesz, że błogosławieni Ci, którzy nie widzieli, a uwierzyli? |
Nikt racjonalnie nie potrafi powiedzieć, na czym polega ta wiara...
Wpajają mi wiedzę na katechezie jaki Bóg jest miłosierny, zacytuję nawet główne prawdy wiary " Bóg jest sędzią sprawiedliwym, który za dobro wynagradza, a za zło każe". Weźmy przykład: tsunami na Filipinach. Jest tam hym. 10-letnie dziecko, które w swoim krótkim życiu nie zrobiło nic złego, jednak nadchodzi tsunami i dziecko umiera. To ma być kara? Za co? Za to że w ogóle się urodziło? Poza tym- powstanie świata. Budzi we mnie wielkie wątpliwości.
Nie jestem niedoinformowana, bo zajęłam nawet 2 miejsce w konkursie religijnym, miałam 5 z religii i chodzę do kościoła. Chodzę, bo muszę. Nieuchronnie muszę też przystąpić do bierzmowania, co jest dla mnie męką. Rodzice to rodzice, nie pozwalają mi zrezygnować z katechez i z bierzmowania... Niestety konstytucja mówi o tym, że musimy przejąć po rodzicach wiarę i do 18 roku życia z nią żyć... |
|
|
|
 |
Nobody_Knows
Serialomaniaczka

|
Wysłany: 2008-12-02, 16:34
|
|
|
| korzenia, właśnie jesteś bardzo niedoinformowana. Po 1) skoro twierdzisz, że jesteś nie wierząca po co te lekcje religii? Po 2) Przypowieść o Hiobie - przeczytaj. To wytłumaczy Twoje tsunami. |
|
|
|
 |
Ras

|
Wysłany: 2008-12-02, 17:13
|
|
|
| Nobody_Knows, może rodzice mają taki kaprys i jej każą chodzić, bo 'olaboga, co ludzie powiedzą'? |
|
|
|
 |
Nobody_Knows
Serialomaniaczka

|
Wysłany: 2008-12-02, 17:45
|
|
|
| Ras napisał/a: | | może rodzice mają taki kaprys i jej każą chodzić |
Ale nikt nie karze jej brać udziału w konkursach i robić wszystko na 5. |
|
|
|
 |
Petit

|
Wysłany: 2008-12-02, 19:27
|
|
|
A ja powiem tak. W Boga wierze jak najbardziej,ale nie wierzę w instytucje kościoła i księży. Dlatego też nie jestem osoba praktykującą,modle sie kiedy mam ochotę,a nie kiedy muszę,idę do kościoła kiedy czuje potrzebę,podobnie jak ze spowiedzią.
A bierzmowania tez mam,juz od paru lat w sumie :] |
_________________ serialomaniaczka :D
 |
|
|
|
 |
Tika
Tik-Tak xD

Wiek: 23 Dołączyła: 25 Lis 2008 Posty: 94 Skąd: Tikolandia^^
|
Wysłany: 2008-12-02, 22:47
|
|
|
| Petit napisał/a: | | A ja powiem tak. W Boga wierze jak najbardziej,ale nie wierzę w instytucje kościoła i księży. |
No to ja mam dokładnie tak samo.Wiara w Boga nie jest dla mnie w ogole powiazana z kościołem.Modlić się można wszędzie i nie jest do tego potrzebny kościół,przynajmniej mi.A modlitwę odmawiam co wieczór,tam robią to po swojemu ale zawsze coś.Msze są dla mnie nudne i zawsze na nich "przysypiałam".Rodzice podobnie jak korzeni kazali mi to robić więc robiłam,tzn.przeważnie wychodziłam z domu i włóczyłam się po mieście,ale ważne było ze oni myśleli że tam chodzę.Przestałam oficjalnie to robić w wieku 20 lat,gdy zaczęłam pracować.Choć czasem słyszę docinki ze strony mamy czy 5 letniej bratanicy,które mnie od bezbożników wyzywają.I tłumaczyć takim babą,że w Boga wierze |
|
|
|
 |
korzenia
|
Wysłany: 2008-12-03, 15:05
|
|
|
| Nobody_Knows napisał/a: | | Ras napisał/a: | | może rodzice mają taki kaprys i jej każą chodzić |
Ale nikt nie karze jej brać udziału w konkursach i robić wszystko na 5. |
Karzą. Facetka zrobiła konkurs całej klasie, a umiałam dużo, bo musiałam się uczyć do kartkówek z religii. Jeśli bym się nie uczyła, popsułabym sobie średnią. |
|
|
|
 |
|
|